29. mai 2013

Alumiiniumivabad deodorandid.

Deodorant on üks peamisi hügieenivahendeid, mis meil kõigil olemas on, kuid paljud ei tea, milliseid ohtusid see peita võib. Olen proovinud päris paljusid orgaanilisi deodorante, aga ükski pole olnud nii hea, et selle juurde tagasi pöörduda. Võibolla ma loodan alumiiniumivabast deodorandist liiga palju?
Fakt on see, et ükski, mida mina proovinud olen, pole higi nö kinni pannud. Seda teevad alumiiniumiga deodorandid. Aga kes tahaks märgade kaenlaalustega ringi käia? Ilmselt tuleb siin teha kompromiss iseendaga, vähemalt need nahasõbralikud tooted võtavad ära halva higilõhna ja on ihusõbralikud lastes kehast mürgid välja :)

Aga miks siis alumiiniumiga higipulgad nii halvad on?
Inimese organism omastab alumiiniumiühendeid väga hästi – need läbivad kergesti rakumembraane ning kogunevad peamiselt maksa, neerudesse, ajudesse, liigestesse ja luuüdisse. Kaenlaalustes higistamise käigus mürkide väljumist blokeerides tekivad sealsetesse lümfisõlmedesse toksiinid, mis aja jooksul tekitavad mutatsioone ning võivad viia rinnavähini.
Asja teeb veel hullemaks, kui kasutada deodoranti vahetult pärast kaenlaaluste raseerimist, sest väikesed nahakahjustused võimaldavad kemikaalidel lihtsama pääsu läbi naha verre.
Lisaks alumiiniumile on veel tavadeodorantides parabeene (häirib hormonaalsüsteemi), propüleenglükooli, ftalaate, jne.
Üleminekul looduslikele deodorantidele on kehale vaja mõningast sisseelamisaega. Näärmetesse ja pooridesse ladestunud jääkproduktid tulevad välja ning võib tunduda, et higistamine on suurenenud.

Mõni sõna nende deodorantide kohta, mida kasutanud olen:

Weleda tsitrusedeodorant - meeldiva värske lõhnaga, mugav spreipudel.
Aubrey Organics rulldeodorant E ja C vitamiinidega - lõhna poolest sobib pigem meestele.
Dr. Hauschka roosideodorant - siiani kõige parem! Mõnus kreemjas koostis, üsna tugev aroom, mis püsib kaua.
Madara taimne deodorant - mõnusa tagasihoidliku lõhnaga, kuivab üsna kiiresti. Seda olen kasutanud veel üsna vähe aega, kunagi teen pikema ülevaate kasutuses olevate Madara toodete kohta.
Crystal mineraalkivideodorant - see on kristallsoolast valmistatud pulk. Lõhna pole, aga iseenesest higilõhna hoiab küll ära. Mulle meeldib, kui kaenlaalused lõhnavad, sellepärast kasutan alati peale kristalli ka muud deodoranti. Kuigi pulk on nö reisisuuruses, on see mul umbes aasta kasutuses olnud, seega kulub seda küll ülivähe.
Crystal Essence mineraalne deodorant granaatõuna lõhnaga - lõhn hea, aga kaob kiiresti ning peab päeva jooksul korduvalt uuendama.
Terra Naturals Bamboo deodorant  - hea värske lõhnaga. Suur pluss, et ei pea kuivamist ootama.

Järgmisena tahaksin ära proovida need:




Milliseid alumiiniumivabu deodorante olete kasutanud? Kuidas rahule jäänud?

2 kommentaari:

  1. olen kasutanud Crystali mineraalkivi deodoranti, sedasama reisisuuruses pulka. Kestab tõesti kaua. Kodus toimetades täitsa toimib. Tööl pigelisemas situatsioonis ei toimi.
    Kuidas selle Weleda tsitrusedeodorandi toime on?

    Olen kasutanud ka seda http://www.thebodyshop.ee/ee/tooted/kehale/deodorandid/25792. Toimib, kuid sisaldab ka alumiiniumi.

    VastaKustuta
    Vastused
    1. Weleda deodorandi juures meeldis värske lõhn ja spreipudel. Suvel hea jahutav kaenlaalustele pihustada ja miks ka mitte jalgadele. Higilõhna hoidis ka kauaks ära. Julgen soovitada küll :)

      Kustuta